water, vrijheid en einde in zicht
Door: Saar
Blijf op de hoogte en volg Saar
02 Juli 2009 | Thailand, Bangkok
Eindelijk weer een bericht van mij! De laatste vanuit zuid-oost azie ook hoogstwaarschijnlijk. Ik ben hier nog maar 5 nachtjes.. 7 juli kom ik alweer terug ik vertrek om 2.30 in de ochtend al dus eigenlijk op de 6e en kom dan 7 juli om 10 over 9 aan op schiphol! Dus vanaf dan kunnen jullie weer persoonlijke verhalen horen en eindelijk meer foto’s zien.
Is lang geleden dat ik voor het laatst geschreven heb. Ik heb heel Cambodja in de tussentijd gezien en ben nu weer in Thailand. Ik zal beginnen waar ik eindigde in Laos. Sorry het is beetje erg lang geworden..
In het zuiden heb ik een 3-daagse tour gedaan waarbij ik echt super mooie dingen heb gezien, veel mooie watervallen, veel dorpjes, bomkraters, tempels en uitleg over koffie en theeplantages. De groep bestond uit mij en een nederlands echtpaar, 2gidsen en een chauffeur. Wat een beetje jammer was was dat dat nederlandse stel echt afschuwelijk was. Kan het niet zo goed omschrijven maar eigenlijk alles aan ze was irritant en de man was ook nog is heel dominant over de vrouw. Gelukkig waren de gidsen echt super aardig en vertelden ze heel veel, ook veel gesprekken over hun eigen leven gehad. Aparte verhalen (hoe de ene gids erachter kwam dat zijn vriendin een nieuwe man had toen hij hun huwelijksuitnodiging kreeg enzo).
Daarna met bootje (hou echt van varen hier) naar champasak, waar een hele mooie oude tempel is (gelukkig dat ik die zag voordat ik naar angkor wat (de giga tempel stad van cambodja) ging waardoor dietempel nog heel bijzonder was. De fietstocht ernaartoe was ook behoorlijk spectaculair. Voor me was alles helemaal helder en stralend maar toen ik even achter me keek ondekte ik dat er een soort noodweer steeds dichterbij kwam. Heb nog nooit zulke donkere wolken gezien, leek soort monster wat van achter me aan het besluipen was. Zo hard mogelijk doorgefietst maar het mocht niet baten. Gigantische regen en windhozen en onweer, dus tijdje geschuild bij familie.
Daarna naar de 4000 eilanden (kleine eilandjes in de mekong in het uiterste zuiden van laos). Daar 5 heerlijke relaxed dagen gehad met hele leuke mensen. Was wel weer fijn even want had niet zo heel veel echt leuke mensen meer ontmoet voor een tijdje. Lekker bungalowtje met hangmat. Waterval bezocht, met bootje op dolfijnen tocht, de dolfijn moest je er enigzins zelf bij bedenken bij de waterspat maar wel gezien. En ben middag gaan vissen met een bamboehengel, jaja echt waar haha. Ik en lucy waren de enige van ons 6 die in de 3 uur tijd een klein visje hadden gevangen dus was behoorlijk trots. Heb ook nog gezien hoe ze een buffel slachten, veeel bloed (waar ze later soep van wilden koken).
Toen moest ik weer alleen verder aangezien iedereen andere kant op ging. Eindelijk naar Cambodja. Daar had ik ongeveer een uur waarin ik me afvroeg wat ik er deed, was weer is een van de weinige toeristen die graag naar dat stadje wilde (en was daar eigenlijk omdat ik naar een nog afgelegener gebied wilde, sen monorom, maar dat alleen als ik anderen tegen kwam die dat ook wilden). Toen ik beetje rond ging lopen stuitte ik op 2 nederlandse meisjes, een duitser en een soort italiaan, waarvan ik meteen zijn oude lonely planet kreeg (die wilde ik even inkijken) en die voorstelden met hun mee te gaan. Met hun gegeten en gedronken en toen ik om 12 uur naar mijn guesthouse gebracht werd kon ik daar niet meer in. alle hekken waren gesloten en de mensen waren onder geen bedwing wakker te krijgen, 2 keer met cambodjaan naartoe gebracht en geprobeerd, ook nog hun gebeld maar werkte echt niet. Uiteindelijk maar bij de 2 jongens in hun twijfelaar gaan slapen. Dat was het begin van een 3 weken gezamelijke reis. Dag erna maar mijn spullen uit guesthouse gehaald en eigen kamer in hun gh geboekt, iets handiger. Toen in mijn eentje met alleen cambodjaans sprekende jongen naar klein dorpje over super mooie weg (rest ging dolfijnen kijken). Was zeer apart aangezien we alleen met gebaren konden praten en ik uiteindelijk bijvoorbeeld maar op mijn hurken ben gaan zitten midden op straat om uit te leggen dat ik naar de wc moest.
Dag erna naar sen monorom, de plaats waar ik naartoe wilde en zij toevallig ook. De auto/bus was net zo knus als het bed, met zn 4en op een 2-zitsplaats, dus toen was de binding compleet. Heel mooi midden in de bergen en natuur, klein dorpje, mooie 4-persoonsbungalow met zn 5en compleet met kampvuur en al. heel gezellig. De jongen, David, die er na de eerste dag ook bijkwam geloofde niet dat we elkaar niet al heel lang kenden, helemaal aangezien we ook nog is met 3 nederlandse meisjes waren.
Daar een 2daagse trek gedaan. Letterlijk door de jungle, vaak vroeg ik me af of er wel een pad was oorspronkelijk, gids heeft zijn mes vaak moeten gebruiken. Vol met bloedzuigers en schrammen bereikten we een mini-dorpje (5 huizen) waar we bij iemand in de hut konden slapen in onze hangmat. Nadat we eerst met de kinderen gespeeld hebben, zo schattig en veel rijstwijn gedronken hadden (de cambodjanen vonden het geweldig met ons te proosten) en in alle talen liedjes gezongen ha dden. Echt een super trek, was ook precies wat ik heel graag nog wilde.
Daarna nog een relax dagje en toen naar pnhom penh. Dagje met de tuktuk eropuit naar de killing fields (bekend door de gelijknamige film, over de afslachting door de khmer rouge, waar overal nog resten kleren en botten lagen) en tuol sleng, de bekendste gevangenis van de khmer rouge. Behoorlijk heftig om te zien, veel foto’s en verhalen. Zo bizar dat het nog maar 35 jaar geleden is, en alle oudere mensen het dus mee hebben gemaakt en mensen hebben verloren (een kwart van de bevolking is afgeslacht). Afschuwelijk.
Dag erna naar Battambang, waar ik David voor over had kunnen halen mee te gaan. Daar dag erna weer tuktuk dag, met David en Mette (deens meisje), naar een bamboetreintje (soort bamboeplank van 3 bij 3 die met grasmaaiermotor op rails rijdt, wordt ook nog echt gebruikt door lokalen), naar grot op berg waar ook duizenden lijken in gegooid zijn tijdens khmer rouge tijd, paar tempels en reuze vleermuizen. Heel mooie tocht door plattenland.
S Avonds kwam Adriano (de italiaan) ook naar Battambang en dag erna zijn we met een boot met een super mooie tocht naar Siem reap gevaren. Hier hebben we een aantal zonsopgangen en zonsondergangen gezien waarvan de spectaculairste de zonsondergang in Angkor Wat (met zn 50en een berg op met super mooi uitzicht en een tempel maar vroegen ons sterk af wat wij en iedereen om ons heen in zijn hoofd haalden bij het idee daar de zonsondergang te zien, aangezien het regende en de lucht extreem grijs was, en er nog geen straaltje zon te zien was). Maarja zonsondergang kreeg je er gratis bij bij het super dure ticket voor de dag erna. Dag erna met een tuktuk door angkor wat geleidt. Heel groot gebied met meest bijzondere gigantische tempel complexen, ruines, waar iedereen met tuktuk doorheen rijdt. Echt heeel indrukwekkend. Denk wel dat het aan het begin van mijn reis nog meer indruk had gemaatk. Al was dan de rest wat ik zag wel minder indrukwekkend.
Ik zou daarna nog een week engelse les gaan geven in een heel klein dorpje in de buurt van siem reap maar de communicatie was bijna onmogelijk. Dacht dat bijna alles vast stond maar bleek toch niet geval te zijn en man was niet meer te bereiken. Toen maar besloten hier niet meer op te wachten en naar Thailand te gaan om laatste week te relaxen op een eiland. (mette ging daar ook met vliegtuig naartoe) Super spontane verandering, had eilanden aan eind eigenlijk al afgeschreven omdat er geen tijd meer voor was. Met adriano dag erna met de bus naar bangkok, ramptocht met kater. Waar adriano uiteindelijk besloten had toch maar de nachttrein mee te nemen met mij naar ko Tao ipv naar laos te gaan.
Op Ko Tao ook maar spontaan besloten een duikcursus te gaan doen. Heb nu mijn open water certificaat waarmee ik tot 18 meter kan duiken (na 4 dagen duiken). Hierna ging iedereen eergister naar ko pha ngan naar de half moon party maar had uiteindelijk ontdekt dat ik eigenlijk veel meer zin had om laatste dagen nog even rustig te relaxen en op mezelf te zijn. Dus ik ben op Ko Tao gebleven. Waar ik echt super blij mee ben, echt heerlijk om nog zo zelf even te bedenken wat ik wil doen en waar ik wil eten, alleen. Waar ik eerst zo bang voor was, alleen zijn, keek ik nu echt naar uit en is echt fijn.
Ben ook nog begonnen met mijn advanced course voor duiken vandaag, waardoor ik straks tot 30 meter kan duiken en daardoor overal kan duiken, zonder beperkingen.
Ik ga nu maar weer even lekker naar het strand want is eigenlijk veel te heet om zo lang achter de computer te zitten maar moest het nu schrijven van mezelf om het uit mijn hoofd te kunnen zetten.
Tot heel erg snel! Al vind ik het echt heel erg om hier weg te moeten en de extreme vrijheid die ik hier heb dag te moeten zeggen, kijk er wel echt super naar uit jullie allemaal weer te zien!
Kus saar
02 Juli 2009 - 08:28
Lidwien:
Wat een mooie ervaringen!Bijna te mooi, om waar te zijn allemaal, maar allemaal echt mooij, dus waar! Hier ga je jarenlang met trots, plezier en heimwee(!) aan terug denken. Super!
02 Juli 2009 - 09:18
Suzanne:
Wat een mooie reis alles bij elkaar! Geniet nog even van je laatste dagen daar! Groetjes, Suzanne -
02 Juli 2009 - 09:31
Zwaan:
weer zeg ik: wow:D -
02 Juli 2009 - 09:53
Inge:
Ha Saar!
Super om je laatste verhaal ook weer te lezen.. Ik vond het kei leuk om lekker op de hoogte te blijven door al je verhalen in de afgelopen maanden.. Heb ze met veel plezier gelezen!
Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt gehad! Afscheid nemen is altijd moeilijk, maar geniet nog van de laatste dagen en kom dan maar weer lekker terug naar je jaarclubje!
xx Ing -
02 Juli 2009 - 10:19
Lisa:
Hee saar,
echt geweldig wat je daar allemaal meemaakt! Ga nog even genieten van je laatste dagen..
Kus Lisa -
02 Juli 2009 - 10:43
Irene:
ieuw bloedzuigers! die hebben we ook in Maastricht hebben we gisteren ontdenkt... (oke, misschien wel iets minder groot enzo)
geniet van de laatste dagen en tot snel!
xx -
02 Juli 2009 - 10:44
Manon:
Wat een geweldig reis!!
Geniet van je laatste paar dagen en fijne terugreis! Als je terugbent, spreken we wel weer af om te eten!
Liefs -
02 Juli 2009 - 10:58
Sadiye:
Wat een mooie ervaringen weer! Klinkt heel leuk met het groepje reizen! En ook goed dat je nu voor de laatste daagjes voor jezelf kiest.. Moet heel raar zijn om straks weer in Nederland te zijn maar wel een hele ervaring rijker!
Ik hoop je snel te zien in A'dam!
X -
02 Juli 2009 - 12:15
Anna:
Prachtig verhaal en een ervaring die niemand je af neemt.
Goede vlucht natuurlijk.
Kus -
02 Juli 2009 - 15:45
Door:
Hee Saartje!
Ben blij dat je weer terug komt hoor!
Kus -
02 Juli 2009 - 17:00
Petra:
Wat een verhalen, wat een ervaringen, wat een reis en dan op de koop toe ook nog te ervaren dat je (ook) alleen kunt zijn. Gefeliciteerd.
Soennnnnnnnn Petra -
02 Juli 2009 - 21:01
Anna (nichtje):
Wat cool dat je ook met locals bent opgetrokken:) Maar echt alles klinkt vet wat je gedaan hebt! Nog heel veel plezier en tot ergens in NL, tijd gaat weer snel...
veel liefs -
03 Juli 2009 - 07:49
Veronica:
Ha Saar,
ik zou je graag (mee) afhalen op Schiphol, maar ik ben dan in Istanbul. (na 16 juli weer in Amsterdam) Hoop je gauw weer te zien daarna en verder live van je verhalen te genieten.
Liefs, Veronica -
03 Juli 2009 - 10:05
Jilde:
Saar, je komt terug! Jeeej! nou ik ben net 1 dag terug in ons koude kikkerland (dat nu opeens enorm warm is) en het lijkt wel of er niets is veranderd. Dus geniet zeker van je laatste paar dagen!! Ben je vrijdag 10 juli in Maastricht? Dan ben ik er ook!
Kus Jild -
03 Juli 2009 - 13:52
Herman:
jij schrijft: "Al vind ik het echt heel erg om hier weg te moeten en de extreme vrijheid dag te zeggen"
bert schierbeek:
en dat dat niet erg is
zegt hij
het mooiste is
dat het mooi is
en dat dat niet het mooiste is
zegt zij
het beste is
dat het goed is
en dat dat niet het beste is
xx to snel! -
04 Juli 2009 - 11:56
SuuS:
Ej Lieve Saar,
je hoeft gelukkig nog niet direct aan de slag als je terug bent, ik kijk er ook naar uit om je enthousiaste verhalen te horen! Het klinkt allemaal echt super leuk en ook avontuurlijk. Veel plezier met duiken, wat gaaf dat je dat bent gaan doen! tot snel! -
05 Juli 2009 - 15:57
Annemieke:
Hey Saar,
Gek idee dat je morgen alweer terugvliegt! De tijd is echt snel gegaan!
Maar aan de verhalen te zien heb je het echt leuk gehad en veel meegemaakt!
Ik vlieg volgende week zondag terug, dus binnenkort kunnen we weer echt bijkletsen! Heb ik heel veel zin in!
Goede reis!
xxxxxxxx