het begin van het 3e deel van mijn reis
Door: Saar
Blijf op de hoogte en volg Saar
01 Mei 2009 | Thailand, Chiang Mai
zo nu weer een berichtje van mij alleen.
echt bizar die koninginnedagaanval bij jullie. is zelfs hier voorpagina nieuws. op de een of andere manier geeft het me een veiliger gevoel want ik vind het soms een beetje eng wat voor enge verhalen je over aanvallen in verre landen hoort en dat ik daar dan nu dichtbij ben maar het gebeurt dus net zo goed in nederland. maarja of ik me daar nou echt veilig bij moet voelen is natuurlijk de vraag:)
ik ben inmiddels in chiang mai, in het noorden van thailand. maar ik zal beginnen bij het begin na mijn laaste bericht.
Afscheid nemen van Ties was echt heel vervelend. Had ik ook wel al verwacht maar het was bijna nog erger. Vanaf toen begon mijn echte reis alleen en ik heb me toen even ook heeel alleen gevoelt. (gaat nu weer heel veel stukke beter en vind het weer echt leuk ook, voordat ik weer allemaal ongeruste reacties krijg, nergens meer voor nodig). maar ik heb zo'n ontzettend fijne tijd met ties hier gehad en daarna alles alleen bedneken en kijken wat leuk is om te doen en niet meer kunnen delen wat ik zie en ruik en proef en hoor was echt even een te grote omschakeling. toen ik eenmaal weer een beetje met mensen aan het praten was (overal raak je met mensen aan de praat hier) en weer een beetje dingen ging plannen ging het alweer een stuk beter. de eerste 2 dag en heb ik vooral beetje rustig aan gedaan (wat ik ookwel nodig had), naar film geweest, echt bizar, een vipfilm was het toevallig met stoelen die je in ligstand kon zetten en dekentje en kussen en tafeltje en heeel groot en zacht. met vooraf natuurlijk een promofilmpje voor de koning (zo'n filmpje dat je in nederland heeeel soms ziet als er iemand heel belangrijks overleden is). en dagje bij zwembad gezeten. Dag erna had ik met feico afgesproken, vriend uit amsterdam die toevallig ook in bangkok aankwam die dag. Toen had ik bangkok wel echt gezien. met de trein naar sukothai gegaan, de allereerste hoofdstad van thailand met veel oude tempelresten. ik had bedacht om de trein te nemen omdat ik dat fijner reizen vind (zie je meer omgeving en word ik niet wagenziek als ik lees) maar dat was misschien niet zo'n heel goed idee. we hebben ongeveer 5 uur vertraging gehad (op een rit van 6 uur). waardoor we de bus naar sukothai niet meer haalden (laaste uur moest met bus). was in de trein wel 3 jongens tegengekomen waarmee toen maar samen hostel gezocht heb in pitsanulok en samen ben gaan eten en biertjes drinken. dag erna ben ik met 1 van hun (een engelse die al 4 jaar in bangkok woonde) verder gereisd naar sukothai (de anderen vertrokken al om 7 uur s ochtends). daar met de fiets beetje rondgefietst, wel mooie stad maar had het mooier verwacht. onderweg kwamen we nederlands stel tegen die toevallig in zelfde guesthouse bleek te slapen dus afgesproken samen te eten. zij hadden gepland de dag erna olifanten te gaan trainen en klonk zoo leuk dat ik helemaal enthousiast werd en ze voorstelden dat ik wel mee kon. na een half dagje en 1 nachtje sukothai (had eigenlijk zo'n 3 nachten ofzo in hoofd) ben ik dus maar meteen met hun mee gegaan.
Ik zal even uitleggen: was een olifanten conservatie centre waar ongeveer 70 olifanten woonden. olifanten werden hier vroeger gebruikt in de boomkap om te dragen maar dat is nou verboden. daardoor zijn heel veel olifanten en hun mahout (elke olifant heeft een eigen begeleider/trainer waar hij alleen echt goed naar luistert) 'arbeidsongeschikt' geworden. in dit centrum zorgen ze echt heel goed voor de olifanten en hebben ze ook een ziekenhuis wat zelfs door hele land reist om gratis zorg te verlenen.
We hebben hier 3 nachten geslapen in een bamboehut en 2 dagen mahout-training gehad. we mochten op de nek van de olifant zitten en baden en leren hoe je er op verschillende manieren op en af kon klimmen en dingen kon laten oppakken en laten lopen. was echt een heel bijzondere ervaring. zijn zulke lieve dieren die echt ontzettend veel kunnen.
ik had mijn eigen olifant die twee dagen (keo, betekent drinkglas in thais, wat ik toevallig wist).
ik had er zo half mijn bedenkingen bij vooraf omdat het ook wel erg toeristisch en fout voor de olifanten klinkt. maar dit is wel hun manier hoe ze geld kunnen krijgen voor de olifanten em ze dus in leven kunnen houden.
ben echt super blij dat ik het toch gedaan heb.
daarna door naar chiang mai waar ik nu al een week ben. weer beetje rust gepakt, mijn buik was ook beetje van slag dus was wel even nodig.
2 massages gehad van blinden (weten echt precies wat de drukplekken zijn, thaise massage is drukpuntmassage en tijdens de massage soms behoorlijk pijnlijk maar wel heel fijn daarna). 3 marktjes bezocht (of eigenlijk markten, echt gigantische avondmarkten heb je hier, ook best veel ingekocht voor feit dat ik er nog 2,5 maanden mee moet reizen). op de een of andere manier kwam ik dat nederlandse stel echt 2 keer tegen aan het eind van de dag in de middle of nowhere waarna we maar weer samen gingen eten, heel gezellig. Ook een nderlandse jongen tegengekomen, jesse, die heel aardig en gezellig is. ben ik 2 dagen met een scootertje mee op pad geweest. beetje jammer dat ik niet kan rijden want is hier heel fijn om te hebben omdat je dan ve el makkelijker alles kan zien. met koninginnenacht dachten we dat er een feest was in een bar en dat je met oranje kleding 25% korting kreeg dus ngo maar oranje jurkje gekocht. en met zn 4en ernaartoe. bleek het dag erna te zijn. toch maar dan met zn 4en koninginnenacht feestje gevierd. met jesse en 2 anderen daarna nog naar disco geweest. waar alleen maar thaise mensen waren die aan tafeltjes stonden met een fles wiskey en bak ijs en spa rood. (is DE thaise drank, bah). onze tafel werd meteen aangeschoven door thai en glazen gehaald. echt een topavond. de dag erna was alleen wat minder want verschillende dranken op een maag die al niet goed is is niet het beste plan. dus weer hele dag op bed gelegen. s avonds ging het ein-de-lijk weer een klein beetje dus nog heel even gaan kijken bij het koninginnedagfeestje maar was behoorlijk suf. (gelukkig).
morgen wilden we een trek doen (je hebt hier heel veel bergstammen en mooie natuur en is echt de must do hier). maar we hadden 25% korting geregeld en mocht alleen als er andere mensen mee gingen. dus nu overmorgen. Opzich voor mij wel beter om nog even rustiger te doen morgen, alleen moet jesse 7 mei thailand uit ivm visum. morgen als het iets warmer is als vandaag (vandaag regendreiging en beetje kouig, ws nog 25 graden trouwens hoor maar voor mij niet echt weer om te zwemmen, vreemd he hoe je went aan hitte) gaan we naar meertje, beetje lezen en schrijven en relaxed. dan dag erna 3 dagen/2 nachten trek met overnachting in dorpjes. zin in! daarna wil ik door naar laos. had eigenlijk toen ik bedacht had naar azie te gaan zoiets van ik wil vooral naar laos en cambodja en thailand hoefde minder. maar ik ben hier nu (mede door weeshuis) alweer bijna 3 maanden.
tijd vliegt ook echt!
ties heeft inmiddels ook wat foto's hierop gezet dus dan kunnen jullie me weer is zien.
kus saar
01 Mei 2009 - 17:37
LEO:
Lieve Saar, mooi je bericht te lezen. Gelukkig gaat het beter en beter en heb je het echt naar je zin.
we gaan morgen naar Berlijn, met vrienden Hans en Gretha, voor 5 dagen. Hebben we veel zin in en gezellig.
veel liefs! Leo & Lies
01 Mei 2009 - 20:38
Noortje:
lieve Saar,
heerlijk dat je toch je draai kunt vinden. Je kunt er wel dubbel zo veel van genieten als je samen bent, maar uiteindelijk kom je toch leuke mensen tegen (oranje booooven!).
Hier gaat het lekker. Over twee weken is het semester afgelopen, op 8 juni krijg ik m'n voorlopige diploma en tot eind juni ben ik met mijn bachelor scriptie bezig, die over openbare wc's gaat (hilarisch verhaal, komt nog wel eens).
Ik hoop dat je hike lekker was!
Xx Noortje -
01 Mei 2009 - 20:50
Jan Divendal:
Lieve Saar, 1-5-2009
Geweldig, je laatste bericht weer. Ja, ik kan me dat levendig voorstellen, dat dat best weer even wennen is zonder je lieve Ties. Ik vind het trouwens toch dapper van je, om zo'n verre reis naar zo'n vreemde wereld grotendeels alleen te maken, en dan heb je het ook nog over Laos en Cambodja, dat klinkt helemaal bijzonder. Maar je legt blijkbaar gauw goed contact, en dat zelfs de apen je gezelschap houden maakt het geweldig. Leuke foto's!
Die aanslag gisteren was afschuwelijk natuurlijk. Ik had bijna hetzelfde wat een jongen van 18 mij vorige week zei
toen ik zijn oma de ziekenzalving had gegeven: 'ik weet nog niet wat ik voelen moet...' Te gek voor woorden. Maartje van Weegen die elke ochtend klassieke muziek op radio 4 heeft met vaak goede verhaaltjes erbij
zei ter inleiding eigenlijk vanmorgen net zo iets: ik heb hier geen woorden voor, we gaan maar naar Bach luisteren.
Na zo iets rampzaligs,gaat het leven gewoon door. Sinds een dag of tien werk ik bijna dagelijks
een uurtje in de tuin, die groot genoeg is om weer opnieuw te beginnen als ik alle zevenblad en zo weg heb. Maar lopen door een regenwoud doet minder pijn dan bramenstruiken weg knippen zoals ik vanmorgen deed. Er bloeit van alles in de tuin, echt een feest om zo'n tuin bij je huis te hebben!
Zie juist dat Leo je ook al schreef, die had ik vanmorgen even aan de lijn. Berlijn is een geweldige stad, maar dat hebben jullie vorig jaar ook ontdekt.
Henk zit beneden tv
te kijken, maakt het ook best. Over een kwartiertje staat het glas wijn er weer. Trouwens, whiskey kán wel lekker zijn hoor?
En morgen, alweer zaterdag, komt onze Ghanese Doris weer de
troep opruimen van afgelopen week. Maak je overigens geen zorgen,
ik heb echt niet alle afwas laten staan!
Heel veel lieve groeten en succes! Jan -
02 Mei 2009 - 10:29
Iels:
hej saar!
wat leuk weer wat te horen! en vooral te horen dat je het naar je zin hebt! echt super! ben stiekem wel een beetje jaloers op je hoor, zo lekker reizen, en elke dag weer op nieuw gaan bedenken wat je gaat doen. Vooral ook leuk om te lezen dat je nu in chiang mai bent, kan ik me ook nog voorstellen waar je rondloopt! leuk he die nightmarkets en de omgeving daar is super mooi, gaaf dat je zon trek gaat doen! en die olifanten training klinkt ook heel speciaal!
Heeeel veeel plezier meid!
kus, iels -
02 Mei 2009 - 10:32
Iels:
en leuke foto's! :) x -
02 Mei 2009 - 14:14
Sadiye:
Klinkt super Saar!
En leuke foto's! Ik ga je meteen mailen, voor dat er weer bij inschiet! Dikke kus! -
02 Mei 2009 - 21:05
Herman:
ben benieuwd naar je onderzoek in laos.
verder dan thailand zijn wij toen niet gekomen...
xx -
03 Mei 2009 - 16:58
Joost:
Wat gaaf dat van met die olifsnt..
Hier is Anna terug uit Estland/Letland (waar ze Koninginnedag ook in een paar minuten al hoorde en het steeds op de buis was)en Zwaan is kamperen met Saskia. Enne Kuifje in Tibet in het Thais heb ik al! ;-) Kan je die karakters een beetje leen? wel knap dat je de taal - zoals het belangrijke worod voor drinkbeker - een beetje verstaat...
Meid tot snel (of dat duurt nog even toch Goed om te een dat het je al met al goed gaat...)
Dag ook van Jet! Joost -
04 Mei 2009 - 06:20
Suus:
haai, ik heb net even alles bij gelezen. ik ben net terug uit india en ben hier in nederland weer een beetje aan het wennen. Je schrijft leuk. Heel veel dingen zijn herkenbaar van wat ik in India gezien heb. Ik vind het bijzonder hoe open je voor alles staat en volgens mij ben je lekker positief! Mooi dat het ook zo fijn was met Ties! vanaf nu ga ik je beter volgen! ik wacht op je volgende verhaal! kus -
04 Mei 2009 - 10:48
Annemieke:
Hey Saar,
Mooie verhalen weer en een hoop gedaan. Nu ik zelf ook in het buitenland ben kan ik me er iets meer bij voorstellen! Echt gaaf!
Geniet ervan!
xxxx
Annemieke -
04 Mei 2009 - 20:53
Renee:
Hey Saar!
Was me vergeten aan te melden dus heb net n half uurtje je blog gelezen, echt heel leuk wat je allemaal meemaakt! En ik vind de Ties en jij schrijfstijl echt super grappig!
Heel veel plezier toegewenst bij je nieuwe avonturen!
XXX Renee -
06 Mei 2009 - 14:32
Jacintha:
Laos lijkt me helemaal geweldig.........
Maar het is goed dat we konden lezen hoe jij en Ties het gehad hebben, want als we aan Ties vroegen wat hij nu het mooiste van Thailand vond, dan is dat: Saar Mooij en veel verder komt hij niet...
Volgens de foto's heeft hij toch wel zijn ogen open. Je hebt natuurlijk al gehoord dat hij dat in de trein van Utrecht naar Eindhoven niet had en tot Weert is mee gereden..(lees wakker werd) Saartje zorg maar dat jij wel je oogjes open houd en ons veel verteld.
Dikke kus Jacintha -
15 Mei 2009 - 09:37
Jetje:
It matters not how strait te gate/How charged with punishments the scroll/I am the master of my fate/ I am the captain of my soul.
YEAH!
Heb je nog mooie&spannende&memorabele&plezante&wat al niet meer avonturen beleefd? Ook in moeilijkere tijden: Keep Ya Head Up!
15 Mei 2009 - 09:38
Jet:
P.S: Ik mis je echt ongelooflijk! Als je terugkomt gaan we bijpraten als een gek!