omschakeling - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Saar Mooij - WaarBenJij.nu omschakeling - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Saar Mooij - WaarBenJij.nu

omschakeling

Door: Saar

Blijf op de hoogte en volg Saar

27 Maart 2009 | Thailand, Bangkok

Lieve allemaal!
Ik ben nu in Bangkok. gistermiddag ben ik met de trein vertrokken om hier vannochtend om 6 uur aan te komen. ik had echt een heerlijk zacht bedje in de trein maar het was toch wel een beetje raar slapen. op de stoel aan de andere kant van het gangpad zat een man met zijn moeder die al meteen een vriend ging bellen om te vragen hoe je de straat van het hotel waar ik naartoe wilde in het thais schreef en die de volgende ochtend heel graag mee wilde in de taxi (met zijn moeder, dat maakte het niet eng:)) om me persoonlijk af te zetten voor het hotel en mij daarna weigerde te laten betalen. leuk hoe je overal steeds weer lieve mensen tegen komt. Ik had een gigantische tas vol eten meegekregen en het was echt een heel bijzondere reis!
In nakhon si thammarat werd ik uitgezwaaid door 4 vrouwen, een man en het jongetje wat ik elke dag een beetje engels leerde (weet niet of ik dat verteld had, tintin, 11 jaar wordt binnenkort geadopteerd door amerikanen. is echt een ontzettend lief en leergierig jongetje) hij moest helemaal huilen toen de trein wegreed. en een aantal andere mensen in het weeshuis en ikzelf hadden het er ook moeilijk mee.
Ik zal een beetje meer proberen uit te leggen over het weeshuis.
wat ik ten eerste volgens mij niet had verteld is dat het een weeshuis voor jongens is. tot 6 jaar zijn er wel meisjes maar als ze 6 worden zijn ze of geadopteerd, of gaan ze terug naar de ouders, of naar een stad 3 uur verderop (al proberen ze dat te voorkomen). Er zijn ook kinderen die in de omgeving door gastouders opgenomen worden. waar het weeshuis elke maand naartoe rijdt om de gezondheid te bekijken, een pakje melk te geven voor elke dag en een zak koekjes, heel goed!
Ik heb zelf overdag doordeweeks elke week met een andere groep van de jongeren kindjes meegelopen (de laaste 1,5 week van 3-6 jaar) en s avonds ging ik vaak naar de oudere (boven de 6) jongens en als de kleinere sliepen of als ik thuis was in het weekend.
Dat het alleen maar jongens waren maakte het wel nog iets lastiger omdat het denk ik nog ingewikkelder was iets met ze te doen, aangezien ze behoorlijk druk en elkaar en mij uitdagend waren. Dat ik een meisje was maakte het nog iets lastiger omdat de wat oudere jongens (mn naarmate ze wat meer vertrouwd aan me waren) dat ook wel erg interessant vonden.
Ik was volgens mij de eerste buitenlander die daar niet alleen kwam om een kind te adopteren. er was in ieder geval nog nooit een buitenlander langer dan een dag geweest. Dat maakte het extra bijzonder. Iedereen kende mijn naam (die ik voor het gemak dan tot sara vermaakt had) en overal hoorde ik continue SARA, SARA. Als ik in de buurt van de jongere groepen kwam was het "RA, RA" en renden de kindjes op me af. gemiddeld had ik continue zo'n 4 kindjes op schoot of aan de hand. De mesnen die daar werken zijn ook allemaal echt heel lief. Door hun werd ik ook continue aangeraakt omdat ze me zo speciaal vonden. en zoals ik al zij werd er heel goed voor me gezorgd/op me geled. (beetje te goed:)). heb allemaal kadootjes gekregen toen ik weg ging. en view, de enige die engels kon heeft me nog is extra bedankt voor alles wat ik met de kindjes gedaan had omdat het zo ibjzonder voor hun was.
De kindjes hebben het in het weeshuis eigenlijk best goed. (voor zover mogelijk). Ze krijgen redelijk goed te eten. Elk weekend en nu het vakantie is ook vaak doorde week, komen er mensen "from the outsite" die eten komen brengen en vaak ook een lekker toetje, als ijs. en soms knuffels / kleren enzo of snoep om uit te delen.
onder de 6 jaar krijgen ze elke dag een stuk fruit en een ei en 3 keer per dag rijst met vlees en groente. en heel vaak snoep. oudere kinderen kregen iets minder fruit maar waren geen kindjes met scheurbuik (of ms 3) en als kindjes ziek waren gingen ze meteen naar het ziekenhuis (ook voor een griepje) die hier ook als huisarts fungeert. bij elke groep sliep ook snachts een volwassene (en bij de babies 3). Ook hebben ze vaste begeleiders dus daar niet veel nieuwe gewenning in. Het enige waar ze echt een gebrek aan hebben eigenlijk is persoonlijke aandacht en liefde. Dat heb ik ze zoveel mogleijk proberen te geven.
Heel erg bedankt nog voor alle kado-tips. ik heb er alleen uiteindelijk geeneen gebruikt. Een deel was hier niet te krijgen en verder had ik het er ook met view over gehad en zij vond ook, eten en dingen als pennnen komen ook genoeg mensen brengen en krijgen ze al, het enige wat ze niet voldoende krijgen is "love" (naar haar woorden). Ik had uiteindelijk bedacht om ze nog een keer allemaal toe te spreken voor het eten (vertaald door view) waarin ik ze daar nog een klein beetje extra van gaf, gezegd hoe fijn hun vriendschap is en dat ik ze altijd zal onthouden enzo. en had voor iedereen een sticker gekocht waarbij ze als ze die zagen aan onze vriendschap moesten denken en ik had nog spekjes uit nederland mee.
voor de volwassenen waar ik meer mee had had ik een foto van mij met hun, of de kindjes waar ze voor zorgden, af laten drukken en daar wat opgeschreven en ook door view laten v ertalen.
Het is echt bizar om nu daar weg te zijn en iedereen voor altijd of iig heel lang dag te moeten zeggen. en het is ook een beetje een cultuur shock om nu weer in bangkok te zijn, in de meest toeristische buurt met allemaal mesnen die hele korte kleren dragen en verstaanbaar zijn. Ook een beetje aan het wachten tot ik ties morgen van het vliegveld op kan halen. maar toch ook wel weer mooie dingen gezien vandaag, en voor het eerst weer nederlands gesproken met iemand in levende lijve (los van telefoon). raar na 6 weken! De afgelopen 5 weken heb ik denk ik sowieso maar 5 toeristen gezien en was view de enige tegen wie ik meer dan 6 woorden kon zeggen.
Ik heb echt een geweldige tijd gehad en ben benieuwd hoe het voglende deel van mijn reis wordt. Naast het hele stomme afscheid van al die lieve mensen heb ik daar natuurlijk ook wel heeel veel zin in!
zoen saar

• 27 Maart 2009 - 12:02

Anna:

Hee Saar, klinkt alsof je daar toch echt een hele goede tijd hebt gehad! Dus eigenlijk is het wel goed dat het afscheid kut was, ook al voelt het nu niet zo:P Heel veel plezier met het volgende deel van de reis, en groetjes aan Ties, en alvast gefeliciteerd!! (Herman en Marianne komen op jouw verjaardag bij ons eten:P) Liefs, Anna

• 27 Maart 2009 - 12:08

Annemieke:

Hey Saar,
    Jeetje wat gaat de tijd snel! Nu ga je alweer reizen!
    Wat bijzonder van alle mensen in het weeshuis en wat fijn dat je aanwezigheid zoveel voor hun heeft betekend!
    Heel veel plezier met Ties!
    Goede reis!
    xxxxxxx
    Annemieke

• 27 Maart 2009 - 12:39

Lidwien:

Zo te horen heb je nu al heimwee. Ik lees uit je verhaal dat het echt een fantastische ervaring is geweest. En dat aan de start van je reis, dat belooft veel mooijs! Je zult op je verjaardag wel overstelpt worden met telefoontjes terwijl net je geliefde bij je is - en natuurlijk al je aandacht opeist... - daarom bij deze ook vast van harte gefeliciteerd!

• 27 Maart 2009 - 13:40

Anna :

Wat een geweldige ervaring was dit voor jou. Leuk om er over te lezen.
    Geniet van de vakantie en alvast gefeliciteerd.
    We zullen zondag tijdens de opaborrel aan je denken. Volgens opa komen Marian en Herman ook dus dan horen we meer over jou.
    Verjaardagskus van Brord en mij.

• 27 Maart 2009 - 16:14

Sadiye:

Wow Saar heel bijzonder wat je allemaal al hebt meegemaakt en je weet het zo mooi te beschrijven! Veel plezier met Ties komende weken! Ik zal je binnenkort weer een mail sturen over het wel en wee in Amsterdam! X

• 28 Maart 2009 - 11:43

LEO:

dag lieverd, gefeliciteerd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Herman heeft me geleerd je verhalen te lezen, wat een avontuur. nu heb je je handen vol natuurlijk met reis en liefde en een betoverend landschap. schrijf je poëzie?
    heel veel liefs van Leo & Lies

• 28 Maart 2009 - 16:08

Prisca:

hoi saar! oh spannend morgen ties op vliegveld ophalen! jullie gaan vast een heel leuke tijd tegemoet daar in bangkok. ben benieuwd waar je verder nog allemaal heen gaat reizen. bijna jarig!!! jeeej we denken aan je. xxxxx pris

• 28 Maart 2009 - 16:31

Mieke:

Hallo Saar,

Wat fijn, dat je met alle startprobemen, terugkijkt op een geweldige tijd in Nakhon Si Thammarat.Ik denk dat je een unieke kijk hebt gekregen in een van de acht staatstehuizen in Thailand. Je beschrijving van het tehuis is heel informatief en het bevestigt dat een tehuis geen thuis is, dat er tekort aan persoonlijke aandacht, zorg en liefde is, hoe goed men zich ook inzet.Ik denk dat jij bijgedragen hebt aan die persoonlijke aandacht. Daar mag je best trots op zijn, want gemakkelijk was het ook niet. Ik wens je nog een heel mooi (mooy)verder avontuur in Thailand, maar allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je verjaardag. Dat zal een heel feestelijk tintje krijgen met de komst van Ties.
    Geniet en het ga je goed,

Hartelijke groet,

Mieke

• 28 Maart 2009 - 17:37

Suzanne:

Hoi Saar,

Wat gaat de tijd toch snel, dat je alweer op doorreis bent. Leuk om alle ervaringen tot nu toe van je te lezen.
    Ik wens je een hele fijne verjaardag en natuurlijk ook een mooi vervolg van je reis.

Groetjes, Suzanne

• 28 Maart 2009 - 18:54

Manon :

Hee Saar,
    Wat een geweldige indruk heb je al opgedaan! Heel veel plezier met Ties en de rest van je reis. Fijne verjaardag!
    liefs

• 28 Maart 2009 - 19:43

Herman:

"kom hier, dat ik je bijt,
    je als een appel eet,
    en - zoals dat gaat -
    van blijdschap niet meer weet
    waar ik mijn handen laat.
    je bent een boomgaard,
    eigenlijk, waarvan ik graag
    de vruchten pluk,
    de bloesems ruik,
    zoals vandaag."

bart moeyaert

leiverd, ga maar lekker een tijdje appeltjes eten op een van die mooie bounty-eilandjes.
    x x x

• 28 Maart 2009 - 22:54

Petra:

Hoi Saar, jij bent nu al uren je verjaardag aan het vieren, maar hier ben je nu pas echt jarig. Gefeliciteerd.
    Het tweede deel van je reis begint, weer heeeeeel anders, maar ook leuk. Geniet van het land, de geur en kleur en vertel ons er over.
    Liefs van Petra

• 29 Maart 2009 - 07:59

Veronica:

Ha die lieve Saar, heel hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag! ook van Sjoerd die nog hier is ivm zijn onderzoek. Hij was met Eylem hier om Klaas, Simone, Finn en Manoushka te zien (voor hun voor het eerst in 4 jaar), die voor Oscar zijn gekomen. Het is erg gezellig om m'n zonen hier weer eens alledrie bij elkaar te zien... Klaas c.s. zijn dit weekend bij vrienden in Drente, Eylem is weer terug naar Engeland om te werken. Gijs en Mariken zijn denk ik bezig met het ochtendbadje van Oscar. Vandaag heb ik voor het eerst ingelogd op je site, vanwege je verjaardag die ik op mijn kalender zag. Maar ik raakte even in de war van al de felicitaties van een paar dagen geleden, had ik het dan toch mis? Je weet dat ik niet geweldig ben op het gebied van denken aan verjaardagen... Maar hoe dan ook, ik ben er vrij zeker van dat het nu is, en ik wens je dan ook een leuke bijzondere dag, we zullen wel kunnen lezen hoe je je verjaardag hebt doorgebracht. Fijn om je verslagen te lezen, (ben er nu mee begonnen...). Heel mooie tijd gewenst, en dikke zoen, Veronica

• 29 Maart 2009 - 09:02

Mirjam:

Lieve Saar,
    dat je nog maar heel lang mag leven en veel meemaken! Fijn om je reisverslagen te lezen.
    vandaag ga ik ter ere van jou Thais koken voor Bob, die vanavond terugkomt uit Quito. En Door is gisteren vertrokken naar Zagreb. Dat je weer weet waar iedereen is en was. Ik ben gewoon thuis hoor en ga een wandelingetje maken in de lente.
    Zoen

• 29 Maart 2009 - 09:42

Annelieke:

Gefeliciteerd lieve Saar! Wel een speciale verjaardag zo in Thailand!
    Fijn om te horen dat je al wat meer je plekje hebt gevonden.
    Aan je manier van schrijven is wel goed te zien dat de oude( chaotische)Saar terug is :P

Veel plezier!
    x

• 29 Maart 2009 - 12:31

Jet:

LiefSaartje, Wat een fijn dagje moet dit zijn! Jarig, op zo'n prachtige plek op de wereld, met degene die je het allerliefst is. Ga vandaag, en de komende weken, lekker genieten. Genieten van de tijd samen. Moet heel bijzonder zijn om dit alles samen te delen. Heel veel geluk&liefde&mooie momenten toegewenst vanuit dit koude bibberlandje. Een heel erg dikke verjaarsknuffel&zoen. Ik ga vandaag een taartje eten ter ere van je verjaardag :D Liefde voor jou. x

• 29 Maart 2009 - 13:10

Suus:

Ha Sari!
    Fijn dat het allemaal zo goed gegaan is.. Deze herinnering is voor altijd! Een hele leuke dag gewenst vandaag, hoop dat Ties niet teveel jetlag heeft! Is het nog gelukt met het hotel?
    Verjaardagszoen van je nicht

• 30 Maart 2009 - 14:09

Mieke En Hans:

Hoi Saar,
    dat moet toch wel onuitwisbare indrukken achterlaten die tijd in het weeshuis.
    Geniet lekker van je verdere reis met Ties en nog van harte gefeliciteerd!

• 30 Maart 2009 - 17:12

Inge:

Ha Saar!

Leuk om al je enthousiaste verhalen te lezen! Je hebt daar echt goed werk gedaan...
    En nu lekker weer genieten van Ties en jullie rondreis door Thailand! Maak er maar weer een mooie trip van!
    Hoe was je verjaardag trouwens nog geweest? Lekkere Thaise slagroomtaart gegeten ;)?

Geniet ervan! Ik blijf je volgen.
    x Ing

• 30 Maart 2009 - 20:00

Frans:

Hoi Saar,

Ik heb nog niet veel van me laten horen maar ik volg wel je doen en laten. Ik heb nog wel een prangende vraag: Hebben ze daar ook appeltaart? Verder feliciteer ik je nog van harte met je verjaardag en wens je een paar leuke weken met Ties toe. Doe hem maar de groetjes.

Frans

• 31 Maart 2009 - 11:22

Hanneke:

Ivm gebrek aan internet een beetje te laat.. maar nog heel erg gefeliciteerd met je verjaardag!! Hoop dat het een dag is geworden die je niet snel meer zal vergeten. Heel veel plezier met Ties!!

dikke kus,
    Hanneke

• 31 Maart 2009 - 19:52

Jan Divendal:

Lieve Saar, heel kort,
    voor alle zekerheid, nog van harte gefeliciteerd, en Ties ook. Weet niet of mijn wat lange brief hiervandaan goed is doorgekomen, anders een
    volgende keer opnieuw!
    Veel goeds en veel plezier, Jan

• 31 Maart 2009 - 20:08

Jan Divendal:

Lieve Saar en Ties,
    Nu zie ik dat mijn lange brief door een stommiteit van mezelf weggeraakt is, even na het korte berichtje opnieuw wat proberen! Gezellig en lief dat Ties er is om jou in dat verre land op te zoeken en er samen van te genieten. Ik ben 15 jaar geleden samen
    met Henk 4 dagen in Bangkok geweest, op weg naar dat andere kinderhuis, van Winand in Jakarta. Ik vond Bangkok heel bijzonder, met zijn mooie paleizen, de drijvende markt, en het idiote verkeer met heel veel brommers en agenten met monddoekjes voor. Voor één stoplicht stonden we driekwartier te wachten! Maastricht en
    Amsterdam zijn daar rustig bij! Een dag hebben we zo'n betjak, fietstaxi, genomen, langs de boekwinkels, om voor Joost Kuifje in Tibet in het Tais te zoeken. Zonder succes. Maar wel een goede manier om Bangkok te verkennen!
    Naar de rozentuin zijn we ook geweest, buiten Bangkok, maar dat was geen succes! Van de rozen zagen we niets, en dank zij de chauffeur van het busje waren we veel te laat voor de olifantenshow. Maar enfin, zo'n verre wereld is bijzonder.
    En ook hier in Weesp wordt het weer bijzonder, zeker nu de zon zijn best doet, de sneeuwklokjes en krokussen uitgebloeid zijn en de narcissen en tulpen gaan bloeien. Tijd om weer eens wat in de tuin te gaan doen.
    Vorige week zijn Henk en ik nog een dag in Maastricht geweest, even langs onze oude vriend Paul Beker. In nov.2006 waren we op de berafenis van Gerty, zijn vrouw. Maar nu gingen we ook naar
    Tefaf, de grote internationale kunstbeurs. Geweldig.
    Omdat de toegang een beetje duur was, heb ik dat mooie schilderij van Chagall,
    1,2 miljoen, maar niet gekocht... Maar er was heel veel moois te zien.
    Als je van veel vormen van kunst houdt: een aanrader als je volgend jaar nog in Maastricht bent. Saar en Ties, heel veel plezier nog, lieve groeten ook van Henk, en tot ziens! Jan

• 07 April 2009 - 19:41

Lieve Saar (en Ties!),
    Hebben jullie het fijn samen?
    Ben zo benieuwd naar jullie belevenissen samen. Geniet van elkaar.

"They say of an amputee that he remembers his leg. Well, I remember this girl. I am not whole without her. I am not alive without her. When she was with me, I was more alive than I have ever been, and not only when she was pleasant either. Even when we were fighting I was whole. At the time, I didn't realize how important it was, but I do now. I am not a dope. I know that if I should win her I'll have many horrible times. But I also know that if I fail I've never be a whole man. I'll live a gray half-life, and I'll mourn for my lost girl every hour of the rest of my life. As thoughtful reptiles, you will wonder, 'Why not wait? Look further! There are better fish in the sea!' But you are not involved. Let me tell you that to me not only are there no better fish, there are no other fish in the sea at all. The sea is lonely without this fish."

Mooi stukje uit John Steinbeck. Jullie zijn natuurlijk niet echt uit elkaar, maar het gaat ook vooral om de laatste zinnen over de vissen in de zee :)

Dag lief Saartje. Ik mis je heel erg, kom je gauw terug om me te knuffelen en alle mooie verhalen te vertellen?

dikke kussie.

• 09 April 2009 - 10:32

Ties:

Hoi!

• 13 April 2009 - 14:02

LIEVERDJE!
    Updateupdateupdateupdate!\hihi ik ben zoooo benieuwd hoe het is met die lieve ties van jou :D hebben jullie het fijn?
    Ik ga je vandaag even een update vanuit het NL dat langzaam opgewarmd wordt door een mager zonnetje!
    XX